Skip to content

Nå kommer kraften til Haugalandet!

Statnett var i dag i Haugesund for å fortelle om utbyggingsplaner som vil få en enorm betydning for Haugalandet.

KLARE FOR MER KRAFT TIL HAUGALANDET: Osmund Våga (ordfører Bokn), Ole Johan Vierdal (ordfører Vindafjord), Sigmund Lier (ordfører Tysvær), Tiril Fjeld (daglig leder Haugaland Næringspark), Elisabeth Vike Vardheim (konserndirektør Nett, Statnett), Paulo Barrera (konsernsjef Haugland Kraft), Linn Therese Erve (ordfører Sveio), Jarle Nilsen (ordfører Karmøy) og Arne-Christian Mohn (ordfører Haugesund)

Tidligere denne uken ble det kjent at Statnetts styre har tatt en investeringsbeslutning for ny kraftledning mellom Blåfalli og Gismarvik. Den bygges for 420 kV, og vil med det gi en betydelig økning i kapasiteten i nettet på Haugalandet.

Da de i dag besøkte Haugaland Kraft, Fagne, og ledelsen i Haugaland Næringspark for å presentere områdeplanen sin for Haugalandet, var det ingen tvil om at det statlige kraftselskapet ser nødvendigheten av å satse på regionen vår.

– I tillegg til den viktige kraftledningen fra Blåfalli til Gismarvik som vil gi regionen vår 500 MW med grønn kraft, er det i Statnetts områdeplan også lagt opp til at vi i neste trinn skal få en ytterligere forsterkning av nettet på opp til 1500 MW. Det er en fantastisk utvikling, og det vil gjøre regionen vår ekstremt attraktiv for ny nærings- og industriutvikling fra innerst til ytterst, forteller mulighetsutvikler i Haugaland Vekst, Tora Eide.

 

Kraften fra Utsira Nord skal i land på Haugalandet

I tillegg slår Statnett nå fast at kraften som vil produseres i den planlagte havvind-parken på Utsira Nord skal tilknyttes det eksisterende nettet på Haugalandet, til transformatorstasjoner på Gismarvik og/eller Håvik på Karmøy.

– I dag har vi et underskudd på kraft i vår region, så dette er helt avgjørende for at nye bedrifter vil ønske å etablere seg her og for at eksisterende bedrifter skal kunne planlegge for utvidelser. Statnett har også forstått at det i tillegg til behovet også er enorme muligheter på Haugalandet. Den kraften vi nå vil få i henhold til områdeplanen vil bidra til å realisere muligheter som vil være til nytte for hele landet, mener Eide.

 

 

 

– Gledelig – og avgjørende!

Tiril Fjeld er daglig leder i Haugaland Næringspark på Gismarvik, og arbeider med å tiltrekke nye store industrietableringer til regionen.

– Dette er utrolig gledelig, og noe vi har jobbet intensivt med gjennom flere år for å få på plass. Det er helt avgjørende for den videre utvikling av næringsparken, som er en satsing regionen har sammen, og det vil bety enormt mye for den fremtidige industriutviklingen og verdiskapingen, ikke bare i Haugaland Næringspark – men i hele regionen, sier Fjeld.

Det var i 2019 at Haugaland Næringspark og Haugaland Kraft Nett (nå Fagne) inngikk en intensjonsavtale med Statnett om en ny kraftledning inn til regionen. I 2020 sendte Statnett inn konsesjonssøknad på ny 420 Kv–kraftlinje, og tidligere denne uken tok altså Stattnetts styre en investeringsbeslutning.

 

Kraftlinjen mellom Blåfalli og transformatorstasjonen i Haugaland Næringspark på Gismarvik forventes å være ferdig i 2026/27.

Relaterte artikkler

Kompetansebehovet i havvind: Gigawatt krever megaløft

Utsatt frist for Utsira Nord og Sørlige Nordsjø II

Haugalandets høringsinnspill: Kvalitative tildelingskriterier for Utsira Nord