Norge trenger mer kraftproduksjon i årene som kommer. Havvind vil være en av produksjonsformene som kan gi mye kraft til distribusjonsnettet.
Den norske havvindsatsingen er allerede i gang, verdens første flytende havvindmølle ble installert utenfor Karmøy i 2009. Equinors Hywind Tampen er planlagt satt i drift i 2022/2023 og blir verdenes største flytende havvindpark på tidspunktet den settes i drift. Havvindparkene Utsira Nord og Sørlige Nordsjø er åpnet for respektivt 1500MW og 3000MW.
Bakgrunnen for den nasjonale havvindsatsingen kan oppsummeres i tre punkter:
- Økende kraftbehov i årene fremover som følge av elektrifiseringen av samfunnet
- Klimaendringene gjør at Norge må redusere karbonfotavtrykket fra industrien og husholdninger betraktelig for å nå internasjonale forpliktelser, blant annet Parisavtalen
- Skape nye grønne arbeidsplasser i Norge og bidra til inntekter og verdiskaping i Norge
Billig og pålitelig fornybar energi er en forutsetning for at den kraftkrevende industrien i Norge skal være konkurransedyktig. Husholdningene i Norge har også i en årrekke vært vant med billig fornybar strøm. Økt produksjon av fornybar kraft vil være nødvendig for å opprettholde dette. Havvind vil være en av produksjonsformene som kan bidra med store mengder kraft – og med det opprettholde fortrinnene til industrien og lave strømpriser til husholdningene.
Det er forventet en reduksjon i aktiviteten innen olje- og gassnæringene i tiårene fremover. Ifølge SSB var det i 2019, 158 400 sysselsatte innen olje- og gassindustrien, samt leverandørindustrien for næringen. Havvindnæringen har overlappende kompetansebehov med olje og gassnæringen, dermed vil havvindindustrien kunne bidra til å opprettholde sysselsettingen når aktiviteten innen olje og gass avtar.
Fem prinsipper for utvikling av norsk havvindnæring
Partene i arbeidslivet og regjeringen har definert fem prinsipper for hvordan havvind skal utvikles i Norge:
- Norge skal bli en av verdens ledende nasjoner innen havvind
- Havvindnæringen skal utvikles etter den norske modellen
- Vi skal utvikle en havvindnæring som skal bidra til flere arbeidsplasser til havs og i leverandørindustrien
- Havvindnæringen skal bidra med kraft som muliggjør ny grønn industri på land
- Havvindnæringen skal være bærekraftig og bygges i god sameksistens med andre havnæringer
Norsk Kraftproduksjon
Ved utgangen av 2021 hadde Norge en produksjonskapasitet på 38,7 gigawatt (GW), produksjonen i et normalår ligger på omtrent 155 terrawattimer (TWh). Behovet for kraft vil øke betydelig mot 2050, Statnett estimerer at det i 2050 vil være:
- Basisforbruk på 190TWh og 220TWh i et høyscenario.
- Produksjon på 205TWh, som betyr at Norge potensielt står ovenfor et kraftunderskudd innen 2050, om det ikke tas grep både på kraftproduksjon og distribusjon.
Statnett estimerer i sin langsiktige markedsanalyse for 2020-2050 at den største økningen i produksjon vil komme fra vannkraft og vindkraft på land frem til 2030, før havvind og solkraft vil se en betydelig vekst videre mot 2040 og 2050.
Statnett trekker frem to problemstillinger som gjør havvind til det mest aktuelle alternativet; motstanden mot landvind og begrensninger for å bygge ut solkraft og mer vannkraft.
Det estimeres at de to havvindområdene som ble åpnet i 2020 – Utsira Nord og Sørlige Nordsjø II – vil kunne produsere omlag 20 TWh (til sammen 4,5 GW installert effekt)
Områdene Utsira Nord og Sørlige Nordsjø II
Foto: NVE (redigert)
Utsira Nord
Utsira Nord ligg vest for Utsira og Haugalandet. Området ligger relativt nært land, egner seg for flytende havvind og er 1010 kvadratkilometer. Det er åpna for en samlet installert effekt på 1500 MW.
Det har blitt beslutta at områder skal tildeles aktører basert på kvalitative tildelingskriterium, dette blir begrunnet med at det vil legge til rette for innovasjon og teknologiutvikling for å bidra til kostnadsreduksjon for flytende havvind.
Følgende konsortsium/selskaper har signalisert interesse for å konkurrere om områder på Utsira Nord:
- Deep Wind Offshore – EdF
- Skjoldblad: Norsk Havvind – TotalEnergies – Ibderola
- Shell – Lyse Energi – Eviny
- Equinor – Vårgrønn
- Utsiravind: Odfjell Oceanwind – Source Galileo Norge – Ingka – Kansai
- Statkraft – Ocean Winds – Aker Offshore Wind
- Norsea Group – Parkwind – CIP – Hammerfest Energi – Varanger Kraft
- Seagust – Vattenfall
- RWE – NTE
- Blåvinge: Fred. Olsen Seawind – Hafslund Eco
- Å Energi – Corio Generation
- Zephyr + RES Fornybar Norge
Utsira Nord – regjeringen.no
Sørlige Nordsjø II
Sørlige Nordsjø II ligger sørøst i Nordsjøen og grenser til den danske delen av Nordsjøen. Området er 2591 kvadratkilometer og det egner seg for bunnfast havvind, det kan også være aktuelt med flytende. Det er åpnet for en samlet installert effekt på 300 MW.
Tildeling av områder på Sørlige Nordsjø II skal skje gjennom en auksjonsmodell, 18. mars.
Sørlige Nordsjø II – regjeringen.no
For mer informasjon:
Fem prinsipper for utvikling av norsk havvindnæring – regjeringen.no
Tidslinje, Havvind – OED
Statnett – Langsiktig Markedsanalyse 2020 – 2050
Langsiktig kraftmarkedsanalyse – NVE
Paris-avtalen
EU’s Green Deal – Miljødirektoratet
Norges klimapolitikk og klimamål
Leveransemodeller til havvind, Norsk Industri
Konsekvenser av nedgang i petroleumsvirksomhet – SSB
SSB – Energibruk I Industrien